Zonnepanelen

Kort samengevat: zonnepanelen zetten zonlicht om in elektriciteit. Met zonnepanelen kan je besparen op de energiefactuur én bijdragen aan een groenere toekomst. Bij Sunthaels kan je terecht voor zonnepanelen aan hoge kwaliteit én scherpe tarieven.

De term “fotovoltaïsch” komt van het Griekse woord “photos” (= licht) en “Volta”, de uitvinder van de eerste elektrische batterij. Een fotovoltaïsche installatie (PV-installatie) bestaat uit de zonnepanelen zelf, een montagesysteem om de panelen op het dak te plaatsen, bekabeling en minstens één omvormer die de opgewekte gelijkstroom omzet in bruikbare wisselstroom.

Sunthaels verkoopt en plaatst enkel panelen van hoge kwaliteit. Contacteer ons voor meer informatie. We komen graag langs voor meer informatie en een gratis offerte op maat.

 

LG Zonnepaneel

Panelen

Sunthaels werkt samen met Soluxtec, BISOL en Hyundai voor hoogwaardige zonnepanelen met uitgebreide garanties aan betaalbare prijzen.

Soluxtec biedt innovatieve full black modules, met een productgarantie van maar liefst 25 jaar.
Alle Soluxtec producten worden in Duitsland geproduceerd.

BISOL produceert hoogwaardige fotovoltaïsche zonnepanelen aan scherpe prijzen. Bovendien worden deze panelen ontworpen en geproduceerd binnen de Europese Unie.

Hyundai Energy Solutions is een wereldleider en innovator op het gebied van duurzame energie met bijna 50 jaar ervaring. Kwalitatieve zonnepanelen met een productgarantie van 25 jaar.

Oriëntatie: zuid of oost/west

Vroeger was het altijd aangeraden om zonnepanelen op een zuidgerichte dakhelling plaatsen. Zo bekom je immers de hoogste opbrengst per dag.

Maar sinds de afschaffing van de “terugdraaiende teller” (vanaf 1 januari 2021) kan het interessanter zijn om de panelen zowel op de oost- als de westkant van uw dak te plaatsen. Zo verspreid je de opbrengst meer over de dag, en wordt er meer stroom opgewekt op de momenten waarop die verbruikt wordt.

Gezinnen met een hoog verbruik (>10.000 kWh) kunnen soms ook beter af zijn met een oost/west installatie. Voor particulieren is het maximale vermogen van een omvormer namelijk beperkt tot 10 kW, anders komt er een kostelijke netstudie aan te pas.

Bij platte daken kan een oost/west installatie ook interessant zijn, omdat er dan meer panelen per vierkante meter kunnen geplaatst worden. De panelen worden namelijk rug aan rug geplaatst met een lage hellingshoek om onderlinge schaduwvorming te vermijden. Hierdoor wordt er meer dakoppervlak benut en kunnen de opbrengsten hoger zijn dan als je minder panelen naar het zuiden zou leggen.

Hoe groot moet mijn dak zijn?

Dit hangt af van uw stroomverbruik en voorkeur van panelen. Monokristallijne panelen hebben typisch een hogere opbrengst dan polykristallijne panelen. Voor kleinere daken bestaan er ook hoge rendementspanelen. Deze panelen zijn even groot als klassieke panelen, maar hebben een hoger rendement. 

Mono of polykristallijn?

Het meest gekend zijn de zonnepanelen op basis van silicium: daarbij is er keuze tussen monokristallijn en polykristallijn.
Zonnepanelen in monokristallijn bieden een hoger rendement, zodat je per kWp ongeveer 5 à 7 m² zonnepanelen nodig hebt, tegenover 7 à 8 m² bij polykristallijn. Dit kan bv. van belang zijn voor wie minder dakoppervlak ter beschikking heeft. 

Monokristallijnpanelen hebben een modernere uitstraling (bijna zwart). Polykristallijnpanelen waren vroeger iets goedkoper, maar tegenwoordig zijn de monokristallijnpanelen ook zeer betaalbaar.

Sunthaels plaatst voornamelijk mono-panelen van SoluxtecBisol en Hyundai.

Mono

Monokristallijn
  • Donkere panelen (bijna zwart)
  • Hoger rendement per paneel
  • Beste rendement bij direct licht
  • Moderne uitstraling

Poly

Polykristallijn
  • Blauwe panelen
  • Lager rendement per paneel
  • Goed rendement bij diffuus (indirect) licht
  • Iets goedkoper
Besparen met zonnepanelen

Terugverdientijd

De voorbije tien jaar is de prijs van zonnepanelen gedaald met zo’n 65%. Bovendien is de kwaliteit en efficiëntie er nog op vooruit gegaan. Dit maakt dat zonnepanelen nog steeds een zeer goede investering zijn. Je kan immers flink besparen op je energiefactuur, zeker als je er mee rekening houdt dat de energieprijzen alsmaar blijven stijgen.

De exacte terugverdientijd hangt af van verschillende factoren, maar meestal kan je rekenen op een terugverdientijd van 8 tot 12 jaar. Zonnepanelen gaan echter minimum 20 à 25 jaar mee. Dankzij onze goedkope zonnepanelen heb je na de terugverdienperiode nog veel jaren om geld uit te sparen.

Neem contact op voor een persoonlijke offerte met een realistische berekening van je terugverdientijd.

 

Platte daken

Zonnepanelen kunnen perfect op platte daken geplaatst worden. Je kan er dus ook voor kiezen om je zonnepanelen op je garage te laten plaatsen. Bij hogere platte daken is er een bijkomend voordeel dat de panelen dan uit het zicht zijn. 

De zonnepanelen worden steeds onder een kleine hoek geplaatst, om zoveel mogelijk zonlicht op te vangen. 
Tip: bij een oost/west plaatsing kunnen er zo’n 30% meer panelen worden geplaatst per vierkante meter.

Zonnepanelen op plat dak

Dakhelling

Veel hangt af van de situatie en omgeving, maar een ideale dakhelling ligt meestal tussen de 15 en 35 graden.

Wp: wat is dat?

Wp staat voor wattpiek. Dit is de eenheid waarin het elektrische vermogen van fotovoltaïsche zonnepanelen wordt uitgedrukt.
In ideale omstandigheden is 1000 Wp goed voor een stroomproductie van 850 kWh per jaar met een oriëntatie op het zuiden.

Als de oriëntatie en/of de dakhelling niet optimaal zijn, zal het rendement zakken. Dit rendementsverlies kan oplopen tot 20 %, bv. bij een dak gericht op het oosten of het westen.

Overdimensioneren

Een belangrijk aandachtspunt bij de aankoop van een zonnepaneleninstallatie is de dimensionering van de omvormer ten opzichte van de zonnepanelen. Je kan ervoor kiezen om meer zonnepanelen te leggen dan eigenlijk nodig is. In dat geval is er sprake van een ‘overdimensionering’.

Er zijn twee voorname redenen om dit te doen:
Allereerst kan je dan een goedkopere omvormer kiezen.
Ten tweede leidt dit (tot 1 januari 2021) tot een besparing op het prosumententarief. Deze heffing van de Vlaamse overheid is afhankelijk van het maximale vermogen van de omvormer van uw zonnepaneleninstallatie. Hoe kleiner dit omvormervermogen, hoe minder je betaalt voor het gebruik van het distributienet.

Er zijn echter ook nadelen: op piekmomenten loopt men bij een overgedimensioneerde installatie wel eens opbrengsten mis om de simpele reden dat de omvormer niet alle geproduceerde energie kan verwerken.

Reiniging

Bij een dakhelling van meer dan 15° zal de regen het oppervlak van de panelen op natuurlijke wijze schoonmaken, net zoals een dakvlakvenster.
Toch kan er soms vuil achterblijven, zoals uitwerpselen van vogels. Daarom is het belangrijk dat je de panelen af en toe aan een controle onderwerpt en zo nodig aangekoekt vuil verwijdert.

Zonnepanelen Westerlo, Turnhout, Geel, ...

Locaties

Sunthaels uit Westerlo plaatst zonnepanelen in heel Vlaanderen. De meeste installaties van onze fotovoltaïsche panelen vind je in de Kempen, maar we zijn ook elders actief.

Zo hebben we bijvoorbeeld installaties in Geel, Westerlo, Turnhout, Herentals, Olen, Mol, Antwerpen, …
Dit zijn zowel particuliere installaties als grote installaties voor bedrijven.

Meer info?

Contacteer ons vrijblijvend voor meer informatie.

We komen graag langs voor een gratis inschatting en offerte!